HET EINDE VAN EEN TIJDPERK…

Na mijn voetbal carrière had ik het gevonden. Als flegmatieke voetballer een tweede passie gevonden in het hardlopen. Dagelijks er mee bezig. Voeding, rusten en minimaal vier (soms vijf keer) per week een geplande training. Veel afgestemd op elkaar. Doelen stellen. Halve en hele marathons in de agenda. A way of life. En gedurfde plannen voor een verpulvering van mijn PR om de snelste marathonloper van de Bommelerwaard te worden.
In 2020 moest en zou dit gaan gebeuren.

Maar na een trail in Zuid-Limburg in het begin van dit jaar herstelde ik niet. Op advies van mijn fysiotherapeut een foto laten maken en op het matje bij een orthopeed. Zeer ernstige slijtage aan de linkerknie, artrose. Een second opinion in een ander ziekenhuis in combinatie met een sportarts brachten een iets minder negatief beeld. Artrose, aanzienlijke slijtage aan de linkerknie. Maar de sportarts was helder. Zet piekbelasting op die knie maar uit je hoofd, als je met een eigen kniegewricht oud wil worden. Einde marathon carrière.
 
Maar waar de ene deur abrupt dicht gaat, gaan anderen open.
Mijn golfclubs en MTB zijn weer in gebruik. En in het voorjaar overweeg ik een andere duursport te gaan proberen: wielrennen. Tot die tijd spierversterkende oefeningen met mijn fysiotherapeut, in overleg en gedoseerd. Verstand gebruiken.
Sinds een aantal jaar luister ik daadwerkelijk naar een trainer/coach, fysiotherapeut of (sport-)arts. Lang genoeg eigenwijs geweest. En dat bevalt mij goed. Dat geeft rust en vertrouwen. Minder stress ook.

Er zijn veel ergere zaken natuurlijk. Alles in perspectief. Maar een dikke streep door de rekening is het wel.

Er zijn veel parallellen tussen een sport uitoefenen en een onderneming runnen.
Waarom zou je het randje opzoeken met alle risico’s van dien? Richt je op een ander doel wat zeker ook plezier geeft. Het is vooral zaak dat je het lang kunt blijven doen en je je gezondheid niet in gevaar brengt. 

Laat je ontzorgen en versterken waar het kan. Ben realistisch, niet eigenwijs en verstandig. Dan heb je het eerste gewonnen!

N.b. Voor een rondje dijk/bos op de MTB of 9/18 holes sta ik open.

Voor een kennismaking of een concreet aanbod: Ga naar https://sterkkader.nl/ , download de top 10 en boek een intake. Of bel 06 111 97 068.